معرفی کتاب1398/5/1 سهشنبه
جامعهشناسی زنان
نويسنده: پاملا آبوت، کلر والاس
ترجمه: منیژه نجم عراقی
موضوع: جامعهشناسی-فلسفه، جامعهشناسی-روششناسی، فمینیسم-نگرشها
انتشارات: نشر نی
چكيده:
اوجگیری ندای حقطلبانه زنان از همان ابتدا محافظهکاران جدید را در سراسر جهان چنان به وحشت انداخت که با تمامی توان و تجهیزات خود برای پاتک به میدان آمدند. رسانهها از هیچگونه تبلیغی برای مخدوش کردن تصویر جنبشهای زنان فروگذار نکردند و تلاش برای ارائه تعریفهای سخیف و تنگنظرانه از فمینیسم که آن را تا سطح هرزهنگاری تنزل میداد آغاز شد و هنوز ادامه دارد. در سطوح دانشگاهی، کوشش برای جذب و هضم نظریههای فمینیستی در دیدگاههای رسمی و رایج به منظور بیاثر کردن یا به اصطلاح گرفتن زهر آن آغاز شد. از سوی دیگر روند روبه رشد تجارت جهانی و پیشرفتهای فنآوری در ابتدای دهه هفتاد که نویدبخش رشدی شتابنده در اقتصاد کشورهای در حال توسعه بود به جای آنکه امکان مشارکت فزاینده زنان را در توسعه اقتصادی و اجتماعی این کشورها فراهم سازد و به بهبود وضعیت ایشان بینجامد در پایان دهه به بحرانی بینالمللی منجر شد که وخامت اوضاع زنان را در سراسر جهان در پی داشت. در کنفرانس جهانی زن در سال 1985 در نایروبی اعلام شد که آسیبهای ناشی از بحران اقتصاد جهانی بیش از همه بر زنان به ویژه در کشورهای در حال توسعه وارد آمدهاست و تجربه کنفرانسهای بعدی نشان داد که این روند ستم و تبعیض هنوز ادامه دارد. پس میتوان نتیجه گرفت که هنوز در همان جایی قرار داریم که از آن آغاز کرده بودیم.
نگرشهای فمینیستی و پژوهش فمینیستی هرچند اکنون از سوی جامعهشناسی مردمحور رایج به رسمیت شناخته میشود اما هنوز در حاشیه ماندهاست. این کتاب نشان میدهد که این مقولات در آموزش و پرورش جامعهشناختی نقشی محوری دارند. نظریههای مردمحورانه و یافتههای پژوهشی آنها، در بهترین حالت خود، ناقصاند زیرا نمیتوانند دیدگاه زنان را به درستی مورد توجه قرار دهند. جامعهشناسی را باید از اساس بازسازی کرد تا بتواند دانشی را که فمینیستها تولید کردهاند در دل خود جای دهد.
نقد فمینیستی جامعهشناسی مردمحورانه و راه پیشروی، زنان و قشربندی، دختران و زنان جوان، خانواده و خانوار، زنان بهداشت و تیمارداری، زنان و اشتغال، زنان جرم و خلافکاری، زنان و سیاست و تولید دانش فمینیستی فصول اين كتاب 369 صفحهاي هستند.