درباره ما
امور زنان شرکت ملی نفت ایران در سال 1393 به عنوان اولین رویداد در حوزه اهمیتبخشی به وضعیت زنان شاغل با تعیین خط مشی وزیر محترم نفت و به دستور مدیرعامل وقت تشکیل شده و آغاز به کار کرد و طی مدت زمان فعالیت خود تاکنون تلاش داشته تا گامهای مؤثری در جهت ارتقا و رفع مسائل و موانع موجود زنان شاغل در این شرکت بردارد و بستری مناسب را در جهت رشد و شکوفایی نیروهای بالقوه زنان فراهم سازد.
با توجه به اینکه این اقدام در شرکت ملی نفت از سابقه پیشینی برخوردار نبود، لزوم فراهم کردن فضای گفتمان در حوزه زنان به عنوان اولین رویکرد این امور مورد توجه قرار گرفت.
برنامههای تعریف شده به منظور عملیاتی کردن این رویکرد را میتوان در اقدامات انجام شده طی این سالها مشاهده کرد.
در اقدامات انجام شده تلاش بر این بود تا در ساختار مردانه شرکت نفت حداقل زمینههای ایجاد بینش از راه گفتارهای نهادینه شده و تاثیرگذار بر ذهنیتها را فراهم ساخته و با شکلگیری این فضای گفتمانی زمینههای برداشتن گامهای بعدی از جمله شناسایی شکافهای جنسیتی موجود، مسائل و مشکلات حوزه زنان و شناسایی زنان توانمند و توانافزایی زنان شاغل در شرکت فراهم آید؛ به همین منظور همسو با هدف اولیه اهداف بعدی متعاقباً تعریف و برنامههای اجرایی آن در دست اقدام قرار گرفت.
نگرش موجود در ارتباط با وضعیت زنان در هر جامعه به عنوان قسمتی از سرمایههای اجتماعی، نیروی کار ارزان قیمت و مطیع یا یک عنصر منفعل فارغ از حوزه عمومی در تحقق اهداف توسعهای کشورها تاثیرگذار بوده و هست. بدون شک در عصر حاضر با استناد به مطالعات علمی انجام گرفته و شواهد عینی موجود واضح است که یکی از مهمترین معیارها جهت سنجش درجه توسعهیافتگی یک کشور، میزان اهمیت و اعتباری است که زنان در آن کشور دارا هستند. اکنون نگاه جهان، بیشتر به سوی زنان معطوف شدهاست زیرا امروز، برای تحقق توسعه اجتماعی، تسریع فرآیند توسعه اقتصادی و محقق شدن عدالت اجتماعی، چنانچه به زن به عنوان نیروی فعال و سازنده نگریسته شود، قطعاً تأثیر بسیاری در روند توسعه و افزایش کمّی و کیفی سرمایه اجتماعی و انسانی آن جامعه خواهد داشت.
در یک نگاه اجمالی به 3 کشور ژاپن، آلمان و ایران مشاهده می شود که سرمایه نیروی انسانی در کشور ما، تنها 34 درصد از منابع و سرمایه ملی را شامل میشود در حالی که این رقم در کشور ژاپن و آلمان بیش از 75 درصد است که این امر بیانگر این است که ما نتوانستیم به بهترین شکل از غنیترین منبع خود (منبع انسانی) استفاده کنیم.
امور زنان شرکت ملی نفت در جهت تحقق اهداف خود با موانع زیاد مواجه بودهاست که طبیعتاً قسمتی از این موانع و چالشها برآمده از جامعه بزرگتر پیرامون بوده و قسمتی به عدم باور تصمیمگیران و سیاستگذاران در شرکت به واقعیت حضور زنان به عنوان سرمایههای شرکت است.
متاسفانه در کشور ما الگوهای سنتی ساختارهای کشور نتوانسته توازن میان نقش زنان در جامعه و خانواده را برقرار کند اگرچه در اصل 21 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به حقوق زنان اشاره میکند و صراحتاً دولت را موظف میکند که از حقوق زنان در تمامی جوانب و سطوح حمایت کند و بر اساس بند 1، این اصل تاکید بر به وجود آوردن موقعیتهای مناسب برای رشد شخصیت زنان و احیای هویت آنها میکند.
همچنین در ابلاغیه جدید ریاست جمهوری در شهریورماه سال 96 در قسمت اولویتهای عمومی به منظور رفع چالشهای انباشته شده به طور خاص به شایستهسالاری و ایجاد فرصتهای برابر و به کارگیری زنان در سطوح بالای اداری اشاره شدهاست. امید است در افق فعالیتهای 1400 چالشهای پیش روی زنان این صنعت به حداقل برسد و با باور به نقش زنان در عملکرد بهتر شرکت در لایهها و سطوح مختلف به امور زنان در شرکتها و ادارات به عنوان یک اتاق فکر به منظور رفع مشکلات و تبعیضهای جنسیتی نگریسته شود. قطعاً این رویکرد مستلزم همکاری و هماهنگی دو جانبه میان مسئولین و امور زنان خواهد بود.